VR, AR, ER of MR… wat is jouw Reality? - Ligthart Communicatie

Onlangs waren we aanwezig bij de vakbeurs Virtual (R)evolution, georganiseerd door het Mikrocentrum in Veldhoven. In het kader van productpresentaties en visualisaties zijn we uiteraard geïnteresseerd in Virtual Reality en Augmented Reality, waarbij 3D-objecten virtueel tot leven komen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen VR, AR, ER en/of MR?

Virtual Reality

De term Virtual Reality bestaat het langst en staat voor het kijken naar 3D-beelden door een speciale VR-bril. Zodra je de VR-bril opzet, waan je je in een nieuwe wereld. Dat kan een game zijn, maar bijvoorbeeld ook een interieur of het menselijk lichaam. Zo gebruikt Philips VR voor systemen aan de operatietafel. De filmindustrie en zelfs live-uitzendingen maken ook gebruik van VR. Kenmerkend is wel dat je dus altijd een VR-bril nodig hebt.

Augmented Reality

Augmented Reality lijkt op VR, alleen blijft hierbij ook de werkelijke wereld in beeld. Voor AR heb je geen speciale bril nodig, maar een app op je tablet of smartphone. Op basis van een 3D-cad model en een app bekijk of plaats je een product in het beeld van je camera.

IKEA gebruikt AR in de app IKEA-Place. Je kunt een product uit de catalogus selecteren en dit virtueel op de gewenste plek in je kamer of je tuin plaatsen. Eenmaal gepositioneerd kun je er met je smartphone of tablet-camera omheen lopen en het resultaat van alle kanten bekijken.