Vanmorgen werd bekend dat David Bowie is overleden. Amper 2 dagen na het uitbrengen van zijn nieuwste album heeft hij zijn boek definitief gesloten. Hoe bizar. Vorige week heb ik zijn biografie uitgelezen. Daarin lees je hoe geniaal deze man is geweest. Als musicus, mime-speler, film- en toneelacteur en beeldend kunstenaar. Maar ook hoe intens hij geleefd heeft, in de wereld van sex, drugs & Rock ’n Roll. Afgelopen weekend luisterde ik naar zijn nieuwe album ‘Blackstar’. En weer werd ik gegrepen door zijn muziek. Muziek die zijn tijd vooruit is, kenmerkend voor Bowie.

Bowie overleden

 

Sinds de beginjaren van zijn carriëre ben ik al Bowie-fan. Tijdens mijn eerste jaren op de grafische school in Eindhoven raakten we geïnspireerd door zijn extravagante stijl. Space Oddity, The man who sold the world, Hunky Dory, The Rise and fall of Ziggy Stardust & The Spiders from Mars, Aladdin Sane, Pinups, Diamond Dogs, Young Americans, Station to Station, Low en Heroes. Allemaal muziekjuwelen. Toen het album ‘Low’ uitkwam, werd zijn muziek expirimenteler, maar opnieuw kwam hiermee ongelooflijk veel creativiteit naar buiten.

Afgelopen dagen had ik de drang om al die oude liefdes weer eens te beluisteren en heb ik er urenlang van genoten. Als je dan op maandagmorgen dit trieste bericht verneemt, is de kater enorm en heb ik moeite om mij tranen te bedwingen.

Bowie in the Stars forever.

Henk Ligthart.