Een langzaam maar zeker groeiende trend voor bedrijven en organisaties is het uitgeven van een digitaal magazine. Andere benamingen die je tegenkomt zijn Online Magazine, E-book, blader-pdf of online flipbook etc. Is dat dan allemaal hetzelfde? Zeker niet. In dit artikel wat meer uitleg.

De basis voor een digitaal magazine kan een PDF-bestand zijn, dat bijvoorbeeld is gemaakt vanuit een opmaak-bestand voor een A4-brochure, een folder, een tijdschrift etc. Daar kun je dan een online blader-bestand van maken. Vaak zie je dat de leesbaarheid van een blader-PDF te wensen overlaat, omdat de opmaak voor drukwerk was bedoeld en niet voor een beeldscherm. Een ándere methode is de volledige web-based opzet, waarbij pagina’s zijn afgestemd op beeldschermen en mobiele weergave. Dat is dus iets anders dan een drukwerk-document overbrengen naar een online omgeving.

De ‘blader-PDF’

Je hebt een mooie brochure of een magazine gemaakt en wil hiervan ook een online versie maken. Dan wil je dat de pagina’s van je document mooi per twee pagina’s naast elkaar worden afgebeeld. Zeker als het een layout betreft met doorlopende afbeeldingen en/of teksten over spread-pagina’s. Pagina’s die je op het scherm kunt doorbladeren. De oplossing hiervoor is een Online PDF-publisher. Het bekendste platform waarmee dit kan is ISSUU. Je kunt hier eenvoudig een PDF-bestand dat bestaat uit meerdere pagina’s uploaden. De software van ISSUU maakt er dan direct een blader-pdf van in de ‘webtaal’ HTML5. Door de insluitlink van dit bestand in je website te plaatsen, worden de pagina’s weergegeven. Je kunt dit vergelijken met het plaatsen van een YouTube video in je website.
Naast ISSUU zijn er vele andere vergelijkbare platformen, zoals Flipsnack, Yumpu, Flipgorilla, OnlineTouch, Flippingbook etc. Allemaal platforms die ongeveer hetzelfde bieden: je PDF uploaden, deze bladerbaar maken.

Interactiviteit toevoegen

De blader-PDF heeft ook de mogelijkheid om interactiviteit toe te voegen. Zo kun je teksten en afbeeldingen in het document van linkjes voorzien en soms ook videobestanden vanuit YouTube of Vimeo in de pagina’s ‘embedden’. Voor dit laatste is doorgaans wel een betaald account nodig.
De gratis accounts beperken zich tot het bladerbaar maken van een PDF en daarbij wordt vaak ook reclame in beeld gebracht.

Een voorbeeld

Voor het Digital magazine van POINT•C maakten wij gebruik van Flipsnack. Deze applicatie heeft een mooie gebruiksvriendelijke interface. We hebben hier gebruik kunnen maken van video, geluidsfragmenten en hyperlinks.

Digitaal magazine maken

De gebruikersinterface van Flipsnack. Hier kun je hyperlinks, video, audio en afbeeldingen aan je PDF toevoegen.

Wat kost dat?

Wil je meer mogelijkheden zoals video aan je PDF toevoegen, dan kom je dus al snel uit bij een betaald account. De prijzen hiervan variëren, afhankelijk van de mogelijkheden en het aantal documenten dat je wilt maken. Het begint bij zo’n 25 Euro per maand. Als je ook met video wilt werken wordt het al snel duurder. Je moet dan denken aan zo’n 30 á 40 Euro per maand.

Weergave op smartphone

Een folder of tijdschrift dat is gemaakt voor A4 wordt op het scherm van de gemiddelde laptop al snel minder goed leesbaar. De lettergroottes zijn hier niet op zijn afgestemd. Op het kleine scherm van een smartphone zijn de teksten vaak helemaal niet leesbaar. Dan heeft de blader-PDF van een A4 document dus weinig zin. Je kunt dan beter een apart document opmaken met grotere lettertypes, zodanig dat er nog wat leesbaars overblijft.

Het web-based digitaal magazine

Wil je een online magazine maken dat écht geschikt is voor online, dus ook voor mobiel, dan zul je het anders moeten aanpakken. Daarvoor gebruik je beter een volledig web-based magazine-platform. Dit is geen blader-PDF, maar een publicatie die bestaat uit web-pagina’s, op basis van een template. Iets wat lijkt op een gewone website, maar dan gericht op doorbladeren, zoals in een magazine of presentatie. Een van de platforms hiervoor is instantmagazine.com. De pagina’s zijn altijd beeldvullend op je scherm, volledig responsive. Je kunt van links naar rechts bladeren en elke pagina ook naar beneden scrollen. Video’s kunnen beeldvullend in de achtergrond. Het platform biedt verschillende templates, waarmee je zonder technische kennis een online magazine kunt samenstellen.

Aan een dergelijke oplossing hangt wel een prijskaartje van enkele honderden euro’s per maand. En dan moet je alles nog maken, waarbij goede content essentieel is. Maar ja, drukwerk kost immers ook geld. Wil je een mooi responsive online magazine maken, dan is daar nu eenmaal budget voor nodig.

Een mooi voorbeeld:
http://brochure.volvopenta.com/powerboat-2019/cover/